Újsághír

Még rovásírással is olvasható az eposz.

Újsághír

A Komárom-Esztergom megyei 24 órában 2020. November 26-án megjelent újságcikk.

Írója: Pöltl Zoltán

 

Még rovásírással is olvasható az eposz.

 

A Mag népe címmel verses kötetet adott ki Varga János Veniam. A költő nem gyenge témát dolgozott fel – saját megállapítása szerint – eposzi művében, mégpedig a honfoglalás előtti időkről szóló ősmagyar históriát. A fele-fele arányban magyar és rovásírás-nyelvezettel írt kötet, melynek borítóját a szerző maga készítette, idén áprilisban jelent meg – egy újabb darab az esztergomi kortárs írók, költők sorában.

 

„A magyarok verses története” alcímet viselő A Mag népe című könyv létrejöttéről szólva Varga János Veniam többek között elmondta, hogy mindig is érdekelte a székely-magyar rovásírás, az ősi magyar írásmód, de később különböző cikkekből, kommentárokból tovább gyarapította ismeretét ezzel kapcsolatban. A szerzőt nagyban inspirálta a magyar történelem azon része, mely a honfoglalás előtti időkről szól. Az e témában való elmerülését két évvel a kötet megjelenése előtt kezdte. Ekkor tanulta meg a rovásírást, megtudta, hogy miként alakult ki ez a közlésmód, és mi a története.

Amikor Veniamot megérintette a rovásírás világa, légköre, elkészített egy viszonylag rövidebb verset, de ez nem maradt így, mert mint mondta – magával ragadta az utazás és visszautazott a rovásírás eredeti korszakába, a szavak és betűk mentén.

Az első körben 12 versszakosra tervezett költemény az idő haladtával egyre csak gyarapodott, így alakult ki a közönség által megismerhető végső változat. A rovásírással, az ősmagyar történettel kapcsolatos ismeretszerzés mellett feleségével bejárták A pilisi táltosutakat, mindeközben egyeztették a gyarapodó tudását a tapasztaltakkal. Az író nem tudja pontosan, hogy mi az a konkrét forrás, ahonnan merítette költészetét, illetve könyve előszavában arról tájékoztatja az olvasót, hogy műve elbeszélő költemény, mely leginkább az eposzhoz, a legősibb irodalmi műfaj hoz áll legközelebb. Versszakai négysorosak, soronként nyolc szótagszámúak, ami az egyik legtöbbször használt népdal szövegritmusképlet. A kötet talán legérdekesebb vonása, hogy a kétféle írásmóddal, magyarul (latin betűkkel) és székely – magyar rovásírással készült, a könyv első fele után indul a rovásos rész.

Erről tudni kell, hogy a magyarokhoz képest visszafele kell írni és olvasni is. Veniam a könyvről szólva hangsúlyozta, hogy művét nem a „szakmának” írta, hanem azoknak, akik meg akarják ismerni a rovásírást, mivel A Mag népe kiadványban megvan a megoldókulcs, a betűkészlet is, és benne a magyaroknak a szerző hite szerinti igaz története. Ezáltal többszörös élményt és értéket kap az olvasó, de hogy ez mennyire olvasható, befogadható, azt majd az olvasók, a közönség dönti el, mondta a költő. Veniam a kiadás óta eltelt időről is beszélt, és elmondta, hogy jól fogy a könyv, a magyar hagyományőrzés ismertebb alakjai is olvasták, egyelőre csupa pozitív visszajelzést kapott tőlük is.

A MAG NÉPE könyv rendelése itt
Könyvbemutató videó
Betekintés a könyvbe
Különleges kiadványok

Print Friendly, PDF & Email

Kattintson egyet, hogy mennyire tetszett:

Kattintson a csillagokra!

Arány: 4.7 / 5. Értékelték: 14

Még nem szavazott senki 🙁 Legyen Ön az első 🙂

Köszönjük, hogy értékelte a bejegyzést!

Lentebb görgetve újabb olvasnivalókat talál!

A szerzõ köszöni, hogy olvasta szerzeményét! Ha tetszett, ossza meg másokkal és hívja meg ismerõseit, hogy legyenek õk is az oldal kedvelõi.

Figyelmébe ajánljuk: