Üvegtó

Üvegtó

Az akvárium szó jelentése: Vízi állatok, növények tartására, üvegből készült medence.
Ez a videó film, egy ilyen élővilág varázslatos világába enged betekinteni!

Bevezető:

Az akvárium üzemeltetőjének, lelkiismeretes személynek kell lennie, aki nem csak a maga örömére, esetleg látványosságból hoz létre egy zárt élővilágot, hanem az abban élők örömére is.
Az élőlények kiszolgáltatottsága, feltétlen felelősségtudatot és mindennapos többszöri odafigyelést, szeretetet igényel. Csakis egy ilyen alapokon nyugvó kapcsolat szolgáltathat megfelelő okot ahhoz, hogy ez a bizalmi viszony ne csakhogy működjön, hanem igazán, valóban éljen is.
Ha úgy érzed, te nem állsz készen erre a feladatra, akkor inkább ne is vágj bele, mert úgysem fog jól működni és biztosan állandó kudarcban lesz részed, az élőlényeknek pedig, az idő előtti pusztulásban.
Az itt olvasottak után, esetleg némi kétely éledhet benned, az alkalmasságodat illetően. Ne engedj ezeknek a félelmeknek amennyiben alaptalanok, hiszen megfoszthatnak attól a szívmelengető érzéstől és kölcsönös örömtől, ami egyedül akkor érhet minden szereplőt, ha vállalod ezt a „küldetést”.
Megnyugtatásul közlöm, hogy nekem is fél évembe telt, s több sajnálatos hal és növénypusztuláson át vezetett ez az út, mire sikerült egy olyan, jól működő élővilágot létrehoznom, amitől minden érintett maradéktalanul boldog lehet, legyen az akár ember, halacska vagy vízinövény.
Sok sikert kívánok mindehhez, és most segítő szándékkal, leírom a tapasztalataimat, javaslataimat, amiket ha megfogadsz kedves akvarista, biztos vagyok benne, hogy sok öröme lesz minden résztvevőnek, ebben a mindennapi szépséges történetben.

Hozzávalók:

– Eszközök: szűrő, melegítő, levegőztető, világítás, hőmérő, háttér, alátét szivacs, merítőháló és valamennyi hasznos és értelmes eszköz. Mindenféle létezik, de nem minden szükséges.
– Élőlények: halak, növények esetleg csigák
– A többi: többféle haleleség

Előkészületek:

– A halak: Külön áztató vízbe kell helyezni Őket, mialatt az akvárium elkészül nekik. Az áztató víz ugyan az, mint a lentebb leírt, az akváriumba kerülő víz, csak ezt nem kell beleönteni a halacskákkal együtt, hanem ki kell merni belőle Őket. Legalább 30 percig javasolt ez az áztatófürdő.
– Az akvárium: Tisztításához nincs szükség semmilyen tisztítószerre. Csak meleg vízre, tiszta szivacsra és körömkefére. (vigyázni a sarkokra le ne ütődjenek)
– A víz: Az akváriumba semmilyen speciális víz nem kell, az egyszerű csapvíz megteszi, de nem abban az állapotban, ahogyan az kifolyik a csőből. Fel kell forralni az akváriumba szánt vízmennyiséget és miután lehűlt, a tetejére kicsapódó szennyeződést le kell merni. Akár új akvárium telepítéséről van szó, akár nagytakarítás miatt van erre szükség, ez az eljárás akkor is feltétlenül szükséges, mivel eltávolítja a halakra (és mellékesen az emberre is) káros adalékanyagokat. A hiányzó vízmennyiséget, ha van, akkor a korábbi akváriumvízzel kell kipótolni, amennyiben nem rejt fertőzésveszélyt. Az akvárium vízaránya lehet: 70% új víz 30% korábbi akvárium vize.
– A talaj: Az akvárium aljára elhelyezett talaj, legyen az akármilyen összetételű, szintén igényli a megfelelő fertőtlenítést. Ezért többszöri átmosás, szűrés után, mindenképpen szükséges még jól kifőzni azt, mint valami finom ebédet! Miután ez megtörtént, a hideg vizes átöblítés után már mehet is bele, de óvatosan nehogy megrepedjen az akvárium alja belehelyezéskor. Ezt megelőzendő érdemes az akváriumot feltölteni félig vízzel előtte!
– Díszek: Az akváriumba nem szabad olyan díszítő elemet, tartozékot rakni, ami esetleg bomlásnak indulhat. Természetes díszítésként lehet használni például, kívül-belül megtisztított kókuszdiót, mert az nem bomlik le és legalább tetszetős is. Ráadásul ötlet szerint variálhatunk. A halak szeretnek elbújni, játszani és egy ilyen lehetőség számukra számtalan élményt rejt. Azonban mielőtt bármit is az akváriumba helyeznénk, előtte folyóvízben jó alaposan le kell mosni, esetleg kis kefével átdörzsölni a felületét, amennyire csak lehet.
– Eszközök: Ugyanaz az eljárás, mint a díszeknél, folyóvízben le kell megmosni, esetleg kis kefével átdörzsölni a felületét, amennyire lehet.
– A növények: leveleit folyóvízben szükséges lemosni, gyökereit csak nagyon kicsit átöblíteni.

Beüzemelés:

– Az akvárium alá, méretre vágott, vékony alátét szivacs szükséges, vagy bármi más megteszi, mondjuk az üvegszövet, ami védelmezi a megrepedéstől.
– Az algaképződés megelőzésének érdekében, a legideálisabb, ha az akváriumot a legkevesebb oldalról éri a természetes fény. A többi oldalt be kell fedni. Ez történhet belülről, de kívülről is. A kék színű háttér segít kiemelni a halak és növények színeit, mozgását. Mindenképpen ajánlott legalább egy algaevő halacska beszerzése is, aki nagyban hozzá tud járulni a természetes tisztuláshoz és szerves, rendkívül hasznos részévé tud válni a társaságnak, nem mellékesen rendkívül érdekes halacska.
– A levegőztetőt és a szűrőt, a két ellentétes oldalra javasolt helyezni, mert együttes működtetésükkel a víz megfelelően fog keringeni, s ezáltal megfelelően tisztulni.
-A melegítőt a szűrő közelébe érdemes felcuppantani, mert akkor a szűrő azonnal elkeveri a melegebb vizet, mikor bekapcsol a hőforrás, ami ha automata, akkor 26C°-ra állítsuk be.
– A növények kis kavicsdombokban érzik a legjobban magukat, de mindenképpen segíti a fejlődésüket, ha táptablettát dugnak alájuk. A növények létfontosságúak a halak számára, mert oxigént adnak le és felélik a halak által kiválasztott anyagokat, tehát elengedhetetlenül szükségesek. Semmi más nem pótolhatja őket, éppen ezért addig kell próbálkozni, ameddig sikerül tartósan fenntartani minél többet belőlük. Elhelyezésükkel eltakarhatók látni nem kívánatos területek, (sarkok) eszközök, (szűrő, melegítő).
– A vízszint 3-5 cm-el alacsonyabb legyen az akvárium magasságánál, ezt esetleg kívülről szintjelző csíkkal érdemes jelölni, ami egyben díszít és elfed.
– A nappali megvilágítást fentről kell biztosítani, fokozott biztonsággal, nehogy véletlenül kivégzésben hunyjanak el a szépséges halacskák.
– Az akvárium tetejét teljesen nem szabad lefedni, lefojtani, mert a széndioxid ott távozik, amennyiben ezt engedjük neki.
– Ha már minden készen áll a halacskák fogadására, akkor nincs ok a késlekedésre.

Üzemeltetés:

– Reggel és este: Ebben a zárt élővilágban minden élőlény az őket szerető emberre van utalva, akinek a természetet kell a halacskák számára sikeresen és jól szimulálnia. Ehhez elengedhetetlen a nappali és éjjeli ciklus biztosítása. Mivel a halacskáknak nincsen szemhéjuk, ezért azt nem képesek lehunyni, ennél fogva nyitott szemmel alszanak (halszanak :D) Erre csak akkor képesek, ha estére lekapcsolják nekik a világítást, és akkora nyugalmat kapnak, amekkorát csak lehet.
– Etetés: Ez nagyon fontos tényező. Naponta egyszer  a legjobb nekik. Fontos a mennyiség. Ne legyen több, mint amit elfogyasztanak 5 perc alatt. A felesleget, ha marad, ki kell szedni, mert csak szennyezi a vizüket. Nem szabad annak sem bedőlni, mikor halálosan éhesnek látszódva, nyüzsögnek, szabályosan könyörögnek a kajáért, mert túletetni sem szabad őket, ami betegséget okozhat. Fontos a változatos étrend. (lemezes vitamin, szárított bolha, szemcsés eledel).
A tubifexet nem javaslom, sem a szúnyoglárvát, bár ez utóbbit, ha összetörjük akkor még jó lehet!

– A szűrő: mehet egész nap és mellé a levegőztető is sokszor. A víz hőfoka 26 C° körül legyen.
– Az elpárolgott víz: Pótlása forralt leszűrt és icipicit (5 literhez  negyed kávéskanálnyi) sós vízzel történjen.
– Teljes tisztítás: Minél ritkábban javasolt, és ha szükséges, akkor a víz 30%-át használjuk fel a következő beüzemelésnél.
– Új hal és növény: Áztatófürdő után lehet csak betenni és azon víz nélkül, amiben azt odaadták.

Sok sikert és örömöt kívánok az akváriumhoz!

Vége

 

2013.07.17.

Print Friendly, PDF & Email

Kattintson egyet, hogy mennyire tetszett:

Kattintson a csillagokra!

Arány: 5 / 5. Értékelték: 5

Még nem szavazott senki 🙁 Legyen Ön az első 🙂

Köszönjük, hogy értékelte a bejegyzést!

Lentebb görgetve újabb olvasnivalókat talál!

A szerzõ köszöni, hogy olvasta szerzeményét! Ha tetszett, ossza meg másokkal és hívja meg ismerõseit, hogy legyenek õk is az oldal kedvelõi.

Figyelmébe ajánljuk: