Szavazás

Hogyan értesültél erről az oldalról?

Kedvelőink

Banneradatok

Tudod-e, hogy ...

Irodalmi érdekességek a múltból:

 

A "fröccs" szó eredete:

Vörösmarty 1842. október 5-én írta meg híres versét, amelyből megtudhatjuk, hogy "Fölfelé megy a borban a gyöngy". Igen ám, de a borban csak akkor megy fölfelé a gyöngy, ha szódavizet adunk hozzá! A jelzett napon Fáy András, aki a kor szellemi-irodalmi és bankéletének is központja volt, néhány barátját szüretre hívta. A barátok között ott volt Czuczor Gergely, a nem kevésbé kitűnő költő, aki magával hozta Jedlik Ányost, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódásüveg magyar feltalálója is. (A szódavizet magát egyébként nem Jedlik Ányos találta fel, hanem az angol lelkész Joseph Priestley 1767-ben.) Jedlik a szüretre is elvitte a világ legelső szódásüvegét, ahol a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. Ő azonban – németesen - spriccernek nevezte. Vörösmartynak ez a szó nem tetszett és helyette találta ki a fröccs szót.

 

"Otthagyott csapot-papot" mondásnak eredete:

Csokonai egyszer Hajdúböszörményben vendégeskedett barátjánál, Nagy István református lelkésznél. Este lementek a pincébe borért, de a csap beletört a hordóba, és a lelkész a tenyerével dugaszolta el a lyukat. Csokonait átszalasztotta a szomszédba, hogy hozzon új csapot. A szomszédban éppen akkor nagy mulatság volt, és a költő teljesen megfeledkezett a csapról és a papról is. Csatlakozott a mulatsághoz, és csak később jutott eszébe a feladat, amiért küldték tulajdonképpen...

A versben így szerepel:

"És ím az étel és a bor mellett
És a zenének hanginál
Csapot, papot mindent felejtett
Csokonai Vitéz Mihály."

 

A"székelykáposzta" eredete:

Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.